Міфи про медичне страхування

5 хв. 28 жовтня 2022
Міфи про медичне страхування

Страхування здоров'я поки що не набуло широкого поширення в нашій країні. Мало хто знає про такі програми, і ще менше цікавляться їх умовами. Одним це видається марним вкладенням коштів, інші не довіряють страховим компаніям, треті покладаються на успіх. А у країнах ЄС медичне страхування – нормальна практика. Там кожен має поліс, з яким у разі хвороби звертається до лікарні та нічого не платить зі своєї кишені.

Подібні програми передбачають внесення певної грошової суми щомісяця чи інший період. У разі настання страхового випадку виплачується відшкодування. Перелік ризиків залежить від конкретної програми, може визначатися та індивідуально. Існує чимало популярних оман, які заважають людям фінансово убезпечити себе на випадок хвороби. Варто розглянути та розвінчати найпоширеніші.

Страхування здоров'я – це дорого

Міжнародна компанія Insurance Barometer Study by LIMRA провела дослідження та визначила, що люди переоцінюють реальну вартість страхування на 213%. Тобто більшість опитуваних очікували, що такий поліс обійдеться вдвічі дорожче, ніж він коштує насправді. У ЄС далеко не всі багаті, але майже кожен громадянин оформляє страховку. Ціна суто індивідуальна та залежить від багатьох факторів.

Кожна страхова компанія пропонує свої програми. Є чимало цікавих знижок – наприклад, якщо оформити фінансовий захист одразу для всієї родини. На вартість впливає кількість ризиків, що покриваються. Можна вибрати варіант, щоб гроші виплачувалися лише у разі травми. Більш розширені програми теж далеко не завжди коштують дорого. Особливо якщо зіставити із нинішніми розцінками на ліки та послуги лікарів.

Стандартне страхування оформляється терміном на рік. Якщо підсумкова сума видається великою, достатньо розбити її на 12 місяців, адже зазвичай платежі роблять щомісяця. В результаті виходить не так багато. Нерідко один похід у продуктовий магазин коштує дорожче, ніж щомісячний платіж з цього приводу страхової компанії.

Достатньо медичного страхування від роботодавця

Якщо за місцем роботи є така послуга, це справді зручно. Раніше поліс для співробітників пропонували лише іноземні фірми та холдинги, зараз цим займаються і великі вітчизняні організації. Але є кілька нюансів:

● роботодавець страхує на невелику суму. Її не вистачить, щоб покрити лікування серйозного захворювання, у тому числі члена сім'ї;

● при переході до іншого підрозділу, звільнення, переведення на неповний робочий день страховка втрачається. Завжди є ймовірність, що роботодавець просто прибере цю послугу з часом, щоб заощадити;

● при серйозних проблемах зі здоров'ям можуть звільнити без будь-яких виплат;

● чоловіка\дружину пропонують застрахувати на мінімальну суму, недостатню, щоб покрити витрати на лікування.

Буває, що поліс від роботодавця коштує співробітникові занадто дорого. Це не завжди вигідна пропозиція, тому її найкраще доповнити окремою, самостійно оформленою страховкою.

Медичне страхування потрібне людям з небезпечними професіями

Справді, поліцейські, пожежники, каскадери, співробітники інших служб оперативного реагування ризикують найбільше і постійно. Але ніколи не можна бути впевненим, що зі звичайною людиною, представником безпечної професії, не станеться лиха. Проблеми зі здоров'ям унаслідок раптової тяжкої хвороби, аварії, природних катаклізмів, побутових проблем – все це може статися з будь-ким. Роботодавці пропонують страховку не лише для небезпечних професій.

Ризик отримати виробничу травму, наприклад, є майже у всіх працівників заводів та підприємств. Але далеко не всі професії на виробництві вважаються небезпечними згідно із законом. Достатньо включити ймовірність будь-якої травми до списку ризиків, і якщо настане такий страховий випадок, потерпілий отримає виплату. Відшкодування від компанії у разі таких проблем доводиться чекати довго. Ті, хто постійно їздить у громадському транспорті чи машині, постійно ризикують потрапити в аварію. За наявності ОСАЦВ виплату отримає лише постраждалий, винуватцеві нічого не платять.

Медичне страхування потрібне тільки для годувальника

Таким вважається людина, яка заробляє основну суму в сім'ї. Домогосподарки або ті, хто отримує мінімальну зарплату, гадають, що їм не потрібні фінансові гарантії. Але переконання, що якщо зі здобувачем щось трапляється, всі будуть забезпечені, помилково. Нещасний випадок може статися з будь-яким членом сім'ї, навіть під час виконання роботи по дому:

● падіння з висоти;

● сильний опік;

● травми від гострих предметів;

● ДТП під час переходу доріг, під час водіння авто.

Якщо таке трапляється, наприклад, з дружиною, яка не має поліса, всі витрати на лікування доводиться виплачувати чоловікові зі своєї кишені. Те саме відбувається, якщо хтось із незастрахованих членів сім'ї серйозно хворіє. Щомісяця сплачувати страховий внесок вигідніше, ніж потім колосальні суми на обстеження та лікарні. Сімейного бюджету може вистачити.

Крім того, якщо з годувальником щось трапляється, тоді цю роль бере на себе інша людина. Якщо він не має поліса, тоді він ніяк фінансово не захищений від травм, нещасних випадків та проблем зі здоров'ям. Страхові компанії мають спеціальні програми для всієї родини. Якщо оформити таку пропозицію, тоді всі – дорослі та діти – будуть у безпеці.


Медичне страхування не потрібне для молодих людей

Ніхто не може бути надто молодим для оформлення полісу. Укласти договір можна для людини будь-якого віку, у тому числі немовля. Крім того, що менше років тому, на кого оформляється страховка, то менша сума щомісячного внеску. У будь-якому віці потрібно подбати про сім'ю та забезпечити їй фінансовий захист у разі втрати великого доходу, хвороби, травми, нещасного випадку. Ніхто не зможе убезпечити себе від таких ситуацій.
Останні новини та статті