Медичне страхування: навіщо потрібно і як вибрати

5 хв. 10 травня 2022
Медичне страхування: навіщо потрібно і як вибрати

Багато хто з нас чув про медичне страхування. На жаль, цей вид не дуже популярний у нашій країні. Пов'язано це з тим, що не все ще ризикують довіряти страховим компаніям найцінніше своє здоров'я. Багато громадян вважають, що це марна трата грошей. Водночас за кордоном ця система міцно увійшла до повсякденного життя кожного і вважається абсолютно звичайною формою захисту своїх коштів від несподіваних фінансових витрат. У чому унікальність цього виду страхування?

Навіщо потрібне медичне страхування

Медичне страхування — вид страхового захисту, покликаний компенсувати несподівані фінансові втрати у непростих життєвих ситуаціях, що виникають у разі нещасного випадку чи хвороби. При плануванні майбутнього кожен з нас розуміє, що для досягнення більшості цілей нам будуть потрібні певні фінанси. Гроші потрібні багато на що: продукти, одяг, побутову техніку, відпочинок і т. д. Тому при плануванні ми теж намагаємося розподілити наші фінанси на різні цілі.

Але іноді трапляється так, що людина хворіє, і терміново постає питання про те, де лікуватися та звідки взяти кошти на лікування. Оформивши таку страхову програму, громадянин може вже не перейматися тим, що несподівані неприємності внесуть корективи до його планів. Можна спокійно продовжувати виплачувати за кредитом, відкладати на купівлю житла тощо. Тобто страхування здоров'я — гарантія матеріальної підтримки у скрутній ситуації.


Як вибрати страхову програму

Сучасні компанії пропонують своїм клієнтам різноманітні програми захисту життя та здоров'я. Розглянемо їх основні види.

Страхування від нещасних випадків

Як показує практика, більшість наших співгромадян не має фінансової можливості отримати швидку та якісну медичну допомогу. Подібні програми дозволяють їх власникам вчасно отримати високоякісне медобслуговування та захистити себе від несподіваних великих грошових витрат, пов'язаних із вирішенням проблем зі здоров'ям.

Страховими випадками у таких пакетах вважаються:

● поява злоякісних новоутворень;

● геморагічний та ішемічний інсульт;

● необхідність аортокоронарного шунтування;

● отримання інвалідності 1 та 2 групи;

● різні травми;

● інфаркт міокарда;

● настання смерті внаслідок нещасного випадку.

У всіх цих ситуаціях страхова компанія здійснить виплату компенсації, передбаченої договором.

«Арсенал Страхування» пропонує своїм клієнтам придбати пакет «Здоров'я», який є вигідним тим, що не вимагає проходження медичного огляду, а сума компенсації у 100 разів перевищує страховий внесок. Серед інших переваг цієї програми слід назвати термін інформування компанії про настання критичного випадку — до 5 днів. Територія дії полісу не обмежена.


Добровільне медичне страхування (ДМС)

Ці програми призначені для страхування корпоративних клієнтів, а також колективів, у яких працюють понад 10 осіб та членів їхніх сімей. Зручність користування такими пакетами полягає в тому, що існує перелік доступних опцій, з яких клієнти можуть вибрати те, що підходить саме їм, і скласти свій страховий договір за принципом конструктора. Компанії можуть включити до свого полісу:

● послуги швидкої допомоги та невідкладного стаціонарного лікування;

● плановий профогляд лікарем працівників в офісі;

● наявність офісної аптечки;

● проведення вакцинації;

● амбулаторне лікування;

● діагностику та лікування вперше виявлених критичних захворювань.

Серед особливостей програм добровільного соціального страхування виділяють:

● індивідуальне супроводження договорів;

● контроль якості обслуговування клієнтів у медичних закладах;

● високотехнологічний власний асистанс;

● Персоналізований сервіс.

Ціна полісу залежатиме від кількості опцій, включених у договір; рівня медичних установ, у яких обслуговуватимуться клієнти; наявності франшизи, а також стан здоров'я та професії застрахованих.

Вивчивши уважно кожну з представлених програм, можна зробити правильний вибір.


На що звернути увагу при виборі страхової компанії

Вибір страховика - дуже складний і комплексний процес, під час якого потрібно врахувати велику кількість різних факторів, зокрема:

  1. Наявність ліцензії. Перш ніж оформляти обрану програму медичного страхування, слід обов'язково перевірити, чи є у наявності у обраної організації ліцензії на здійснення такого виду захисту. Крім того, бажано, щоб вона давно працювала на страховому ринку країни.
  2. Рейтинги. Важливо також ознайомитись із рейтингами, що публікуються різними виданнями. Серед важливих показників – рівень виплат, їх розмір, розмір гарантійного фонду тощо.
  3. Наявність сайту. Компанія повинна мати свій сайт та сторінки в соцмережах – це показує її відкритість, орієнтацію на запити клієнтів та готовність взаємодіяти безпосередньо.
  4. Відгуки клієнтів. В ідеалі бажано познайомитися з відгуками про обрану компанію.
  5. Вивчення договору. Перед його укладанням слід звернути увагу на такі його положення, як визначення, що є страховим випадком, перелік ризиків та винятків із них, умови отримання виплати, розмір франшизи тощо.
  6. Цінову політику. Ціна на поліс має бути середньою на страховому ринку. Надто низька або, навпаки, висока вартість послуг має насторожувати.

На страховому ринку України працює велика кількість компаній, які пропонують свої послуги. Зробити правильний вибір не так вже й просто. Особливо, коли йдеться про страхування здоров'я. І тут критично важливо, щоб вся система працювала чітко. Користуючись критеріями, наведеними вище, можна вибрати надійну страхову, яка не підведе у скрутну хвилину.


На що звернути увагу під час оформлення страховки здоров’я

Оформляючи договір страхування життя, просто необхідно уточнити собі деякі питання:

● у яких клініках можна буде отримувати медичну допомогу, чи є обмеження;

● на якій території діятиме договір. Більшість надійних страховиків гарантує покриття на всій території України, але іноді трапляються винятки з правил;

● чи включені до пакету лабораторні дослідження. Вони зараз коштують недешево, тому варто подбати про це заздалегідь;

● коли договір набирає чинності. Цей пункт є особливо важливим для програм, що захищають від нещасних випадків. З людиною критична ситуація може статися будь-якої хвилини, і хочеться себе убезпечити від усіх проблем.

Є ще один фактор, який став актуальним у нашу епоху, як можна зв'язатися зі своєю страховою компанією. Наприклад, наша організація надає своїм клієнтам власний асистанс — унікальну IT-платформу, яка гарантує надання найвищих стандартів цілодобового обслуговування. Наприклад, можна здійснювати пошук лікаря-фахівця для відвідування залежно від місця проживання клієнта або скористатися послугами онлайн-консультування провідних фахівців.
Останні новини та статті