Який штраф чекає на водія за їзду без номерів в Україні в 2023 році

5 хв. 13 лютого 2023
Який штраф чекає на водія за їзду без номерів в Україні в 2023 році

Їзда без номерних знаків: розмір штрафу для водія у 2023 році

Номерні знаки повинні кріпитися на місці, передбаченому під час виготовлення транспортного засобу. Навіть якщо їх видно, але розміщені в іншому місці, наприклад, за лобовим склом, відповідно до законодавчих норм, такі дії вже будуть вважатися порушенням правил дорожнього руху.

Штраф за їзду без номерів було передбачено завжди. Але в наш час порушення зазначені у спеціальній статті. Верховна Рада підтримала законопроект №736. Зміни щодо посилення відповідальності за недотримання правил встановлення та використання номерних знаків для автомобілів були внесені до Кодексу України про адміністративні правопорушення та ЗУ «Про дорожній рух». Введено нові правила використання номерів на автомобілях, згідно з якими передбачено відповідальність за їх недотримання.

Нововведення набули чинності 29 жовтня 2022 року та визначають штраф за їзду без номерів у 2023-му та до моменту внесення наступних змін.

Чи можлива їзда без номера

Немає такого виняткового випадку, який виправдовував би їзду без номерного знака. Усім, хто порушує такі правила, буде виписано штраф. Можна тільки розраховувати, що автомобіль під час руху не зустрінеться на шляху з представниками правоохоронних органів.

Але трапляються випадки, коли машина тільки куплена і ще незареєстрована в сервісному центрі МВС. На реєстрацію подається десять днів. Без номера їхати не можна, а видача можлива лише там. Виходить замкнене коло. Для цього передбачені транзитні номери (червоні) які видаються в салоні при покупці автомобіля, щоб власник міг безперешкодно дістатися місця постановки автомобіля на облік. Реєстрація ТЗ потрібна і при його тимчасовому ввезенні на територію України. Інакше є ризик сплатити штраф за їзду без номерів. Скільки ще буває випадків та втрати номерних знаків! Непоодинокі випадки крадіжки. Як бути у подібних ситуаціях?

Як потрапити до сервісного центру МВС за відсутності номерів

Колись, щоб отримати номерний знак на автомобіль, необхідно було пройти складну та тривалу процедуру. Потрібно було кілька разів відвідувати відповідні органи, щоб перевірити наявність вільного номера, оформити всі документи та досягти бажаного результату.

Сьогодні таку процедуру спрощено. Отримати номер для авто можна, не виходячи з дому. Замовлення можна зробити в Інтернеті. Для цього потрібно зареєструватись в онлайн-кабінеті.

Особливості відновлення номерів у разі пошкодження, втрати чи крадіжки

Якщо номерний знак вашого авто було втрачено, потрібно звернутися до сервісного центру МВС. При собі треба мати посвідчення особи (паспорт або ID-картку та довідку про прописку), індивідуальний податковий номер, свідоцтво про реєстрацію автомобіля.

Важливо! Коли номерний знак втрачено, потрібно взяти відповідну довідку у відділку поліції. Якщо його було втрачено, необхідно описати, за яких обставин це сталося.

Фахівці перереєструють автомобіль. Водій наново отримає свідоцтво про реєстрацію та номери. Під час процедури транспортний засіб оглядає експерт. Навіть якщо після отримання нового номерного знака знайдеться старий, останній вважається недійсним. Його треба здати до СЦ МВС.

Штраф за їзду без номерних знаків 2023-го


То який штраф за їзду без номерів в Україні на сьогодні? Згідно зі статтею 121-3 (ч.1), покарання становить 1190 грн (70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за їзду на авто без номерного знака або керування транспортним засобом з чужим номером. Під цю статтю ще підпадає використання номерного знака, що не відповідає встановленим нормам, а саме:

• перевернутого;

• закритого різними предметами (навіть прозорими), коли повністю або частково не ідентифікується напис;

• забрудненого – забруднення не дозволяють розпізнати номер з відстані 20 м;

• непідсвіченого;

• встановлено не в тому місці.

Коли водій навмисно намагається приховати цифри, такі дії теж спричиняють штраф. У записці пояснення до законопроекту йдеться, що сьогодні багато водіїв намагаються замаскувати номери, застосовуючи різні підручні матеріали. Все частіше трапляються випадки використання заборонених у нашій країні 3D-номерних знаків. Подібними способами водії намагаються запобігти зчитуванню інформації камерами автофіксації. Це дозволяє уникнути покарань.

У ч. 2 цієї статті передбачено відповідальність за незаконне використання номерів державних органів та дипломатичних організацій, зокрема Збройних сил України, Державної служби надзвичайних ситуацій, Нацполіції, Нацгвардії, Державної прикордонної служби, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації. Під час військового стану автомобілям із такими номерами на дорогах водії намагаються надати максимальну перевагу. Цим намагаються скористатися деякі недобросовісні громадяни. Для них штраф вже становитиме 2250 грн (150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян).

За повторне таке порушення доведеться внести до державної скарбниці 5100 грн. (300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). При цьому водія можуть позбавити права керувати автомобілем на термін 3–6 місяців. Раніше штраф за повторне порушення не передбачалося.

Варто зауважити, що на авто має бути два номерні знаки. У законі це обговорюється. Якщо буде відсутній хоча б один знаку, на водія все одно накладається штраф. Відповідно до ДСТУ № 4278 від 2006 року, один номер може розміщуватись тільки на мотоциклах, на інших автомобільних засобах їх має бути два. Як рух дорогами без номерів класифікується використання підроблених чи чужих номерних знаків. У такому разі можуть додатково вилучити машину для з'ясування обставин.

Останні новини та статті