Чи вигідно купувати ДЦВ для ОСЦПВ

5 хв. 10 травня 2022
Чи вигідно купувати ДЦВ для ОСЦПВ

Говорячи про страхування, більшість автовласників згадують відлуння радянського «добровільно-примусового» минулого. А виявляється це у тому, що люди не довіряють системі. І якщо завдяки закону поліс ОСЦПВ таки купують, то такий страховий продукт, як добровільне страхування цивільної відповідальності (ДЦВ), все ще викликає негативну реакцію з боку водіїв.

Найчастіше від оформлення таких договорів відмовляються з кількох причин. Першою причиною можна назвати формальне ставлення до страховки — її купують більше для поліції, ніж для захисту свого майна під час дорожньо-транспортних пригод. Друга — тендітна надія на те, що суми компенсації вистачить і на ОСЦПВ. Ну і третя – погана поінформованість населення про переваги полісу ДЦВ.

Переваги оформлення ДЦВ

Відповідно до законодавства, полісОСЦПВ передбачає відшкодування постраждалим у таких розмірах: на компенсацію матеріальних збитків — до 130 тис. грн. Якщо шкода заподіяна життю та здоров'ю, виплатять до 260 тис. кожному потерпілому.

Як можна помітити, сума на одну людину не така вже й велика. Варто ще врахувати, що вона розрахована на весь термін дії страховки (якщо протягом року клієнт попадав кілька разів у аварії, компенсацію поділять на всі випадки). У результаті може статися так, що нарахувань не вистачить на відшкодування завданих збитків. І тоді різницю доведеться доплачувати зі своєї кишені.

Щоб цього не сталося, страхові компанії пропонують купити поліс добровільного страхування. Тоді розмір відшкодування може бути збільшений до 500 тис. грн. чи до одного мільйона. Клієнт сам обирає, наскільки хоче збільшити ліміт. З огляду на вартість сучасних машин оформлення договору добровільного страхування буде зовсім не зайвим. Навіть за необхідності великих сум на компенсацію збитків усі витрати візьме він компанія.


Як оформити поліс ДЦВ

Розумним рішенням буде оформлення ОСЦПВ та ДЦВ в одній страховій компанії. Але це зовсім необов'язково.

Для оформлення добровільного страхування знадобиться автоцивілка, паспорт або права водія, ідентифікаційний код та свідоцтво про реєстрацію ТЗ. Причому для оформлення ДЦВ не потрібно їхати в офіс компанії, а можна це зробити в онлайн-режимі, перебуваючи дома.

У процесі переукладання договору ОСЦПВ найзручніше збільшити суму ліміту за ним. Це можна зробити, вказавши наявність додаткової опції. Тоді обидва договори прийдуть на електронну пошту одночасно. Вся процедура займає мінімальну кількість часу, тому що жодної додаткової інформації, крім вже наданої по автоцивілці, не потрібно.

Якщо ОСЦПВ був оформлений раніше, потрібно перейти до особистого кабінету на сайті компанії, там подати заявку про бажання оформити договір ДЦВ та обрати необхідний додатковий ліміт. Після цього потрібно здійснити оплату та отримати документ на пошту.

Маючи такий захист, водій на дорозі почуватиметься набагато впевненіше.


Кому підходить ДЦВ страхування

Додаткове страхування починає діяти у тому випадку, коли звичайна автоцивілка вичерпала свій ліміт. Тоді вона покриє різницю між верхнім кордоном страхової виплати та сумою, необхідною на ремонт автомобіля чи лікування постраждалих. Наведемо приклад. Відбулася аварія, внаслідок якої було завдано матеріальних збитків у розмірі 220 тис. грн. У цьому випадку компанія винуватця ДТП виплатить по ОСЦПВ 130 тис. грн., а 90 тис., що залишилися, покриє договір ДЦВ (за наявності). У разі відсутності останнього винуватцю пригоди доведеться виплачувати різницю самостійно.

Оформлення ДЦВ насамперед рекомендується тим, хто мешкає у великих містах. Відповідно до статистичних даних, саме в мегаполісах трапляються аварії з великими сумами завданих збитків. Пояснюється це дуже просто – у таких населених пунктах велика кількість дорогих та високотехнологічних машин, а також інтенсивний трафік.


Стане в нагоді ДЦВ і водіям, стаж водіння яких ще незначний. Їм також рекомендується оформити додатковий страховий захист. У зоні підвищеного ризику є водії-далекобійники, таксисти, водії габаритного транспорту. Вони мають високі шанси потрапити в ДТП через технічні особливості їх ТЗ, складні дорожні умови.

Вартість добровільної цивільної відповідальності

Як і будь-яке автострахування, ДЦВ має свої критерії для розрахунку вартості страховки. Як правило, ціну на нього формує сама компанія. Які ж критерії у своїй вона враховує? Найчастіше це такі параметри:

● сума максимальної компенсації;

● бренд, модель, рік випуску. Вартість страховки вантажних автомобілів вища, ніж легкових. Чим старший автомобіль, тим дорожчий договір;

● місце реєстрації автомобіля. Якщо машина зареєстрована у великому місті, ціна вища;

● об'єм двигуна ТЗ;

● водійський стаж. Якщо людина потрапляла в аварію раніше, ціна також зросте;

● кількість водіїв, які користуватимуться автомобілем;

● термін дії договору;

● додаткові послуги.

Розраховуючи виплати, страховики обов'язково враховуватимуть знос запасних частин. Зрозуміло, що чим старша машина, тим знос буде більшим, відповідно, відшкодування буде менше. Оформляючи договір, можна вибрати варіант компенсації без урахування зносу запчастин. Ціна на поліс при такому підході зросте, зате при необхідності сума на ремонт буде вищою.

Що ж до франшизи, то ДЦВ вона дорівнює верхньому порогу виплат з ОСЦПВ. Тобто поліс добровільного страхування не почне діяти доти, доки не вичерпається обов'язковий ліміт по ОСЦПВ. Якщо його збитки не перевищують, працює ОСЦПВ, якщо перевищують — включається ДЦВ. Тож заплативши приблизно 200–300 грн. на рік можна бути впевненим, що при необхідності розмір компенсації зросте до мільйона.

Останні новини та статті