Чи потрібно страхувати квартиру при здачі в оренду

5 хв. 11 травня 2022
Чи потрібно страхувати квартиру при здачі в оренду

У нашій країні багато людей здають квартири в оренду, отримуючи при цьому непогані гроші. Деякі так розширюють свій бізнес, купуючи житло біля метро (найзатребуваніший варіант) і після ремонту здають квартирантам. На перший погляд, відмінний варіант - один раз вклався, і потім просто отримуй прибуток і не морочися. Але не все так просто і райдужно. Непоодинокими є випадки, коли мешканці після заселення псують оздоблення в квартирі, топлять сусідів знизу тощо. Статистика прямо вказує — з такими проблемами стикається майже кожен другий орендодавець. Тому, щоб уникнути ймовірних проблем, господарі страхують своє житло самі або пропонують це зробити квартирантам.

Від чого страхувати квартиру перед здаванням в оренду?

Такий підхід має свої плюси:

● дозволяє захиститися від псування чи знищення майна;

● ненадійні наймачі виявляться відразу - швидше за все, вони відмовляться страхувати житло, що знімається;

● квартиранти будуть акуратніше ставитись до майна.

Зрозуміло, що ці плюси стануть такими, якщо придбати страховку у надійній компанії. Тому до вибору останньої слід поставитися максимально відповідально.

Передбачити, наскільки акуратно квартиронаймачі ставитимуться до довіреного ним майна та стежитимуть за справністю комунікацій, складно. Найчастіше власники житла страхують його від пожежі, вибуху газу, від наслідків стихійного лиха (буря, повінь, землетрус, затоплення тощо). За бажання до договору можна включити і ризики аварії систем життєзабезпечення будинку (водопроводу, опалення), протиправних дій третіх осіб (пограбування, крадіжка), а також відповідальність перед третіми особами. Останнє допоможе у разі, якщо орендарі забудуть вимкнути кран та затоплять сусідів знизу.

Страхові компанії мають тарифи на страхування нерухомості. При цьому обов'язково враховуються спеціальні коефіцієнти, що допомагають реально оцінити страхові ризики. Це може бути рік побудови будинку, якість будівельних матеріалів тощо.

Якщо станеться страховий випадок, компанія виплачуватиме компенсацію власнику житла. А от якщо він настав з вини квартирантів, після виплати компенсації страховик висуне їм регресний позов для відшкодування своїх витрат.


Як формується вартість страховки?

Страхування нерухомості у нашій країні має свої особливості. Так, якщо всі компанії без проблем візьмуться страхувати квартиру або будинок, в якому живуть самі господарі, то мало хто з них застрахує житло, що здається в оренду. Менеджери страхових пояснюють це тим, що дуже великі можливі ризики. Господарі ставляться до свого майна дбайливо, а ось квартирант далеко не завжди. Тому настання страхового випадку можливе з більшою часткою ймовірності.

Якщо страховики все ж таки беруться за роботу, то збільшують вартість поліса приблизно на 10%. Спроба застрахувати квартиру, яку здають у найм, як таку, де живуть виключно господарі, не вдасться. Такі дії будуть розцінені як шахрайство, і жодної компенсації не буде. Сховати інформацію про те, що квартира здається, не вийде. Для оформлення договору страховий агент має оцінити об'єкт, у процесі якого він поспілкується із сусідами.

Простіше оформити страховку без огляду (так зване експрес-страхування), хоча страхові виплати за цим пакетом будуть трохи меншими. У такому разі ціна полісу на звичайне житло та орендоване приблизно однакова.

Страхування з оглядом, а також з описом всіх речей, що знаходяться в квартирі, що здається, буде коштувати дорожче. Фінальна ціна залежатиме від вартості ремонту житла, майна, поверховості, сусідів знизу та зверху, наявності консьєржа, стану водопроводу та каналізації, наявності сигналізації тощо.

Якщо майбутні квартиранти викликають сумніви, краще застрахувати все цінне майно у квартирі. До договору не включають захист коштовностей, антикваріату, речей особистого користування. Як приклад можна навести таку інформацію. Якщо ціна нерухомості $100 тис., то страховка на рік за нульової франшизи коштуватиме близько $350–450.

Зменшити вартість страховки можна за допомогою збільшення франшизи або зменшення кількості страхових ризиків. Водночас не потрібно гнатися за надто низькою ціною — буде надто багато винятків для компенсації.


Мінуси страхування квартири перед здаванням

За всіх своїх плюсів страхування житла, в якому житимуть квартиранти, має також і мінуси. Один недолік ми вже називали – ціна. Якщо страхувати квартиру на повну вартість, послуга коштуватиме досить дорого. Крім того, страховка не врятує від крадіжки побутової техніки, електроніки квартирантами, якщо вони зробили це тихо, без злому.

Ще одним мінусом є обов'язкове укладання договору оренди, що влаштовує далеко не всіх власників житла, що здається. Також для оформлення страховки необхідно запросити оцінювача, послуги якого потрібно буде сплатити.

І головний недолік — компанія не відшкодовуватиме збитків, пов'язаних із природним зносом нерухомості. Якщо квартиронаймачі трохи пошкодили зроблений ремонт, це не буде страховим випадком.


Як оформити страхування квартири?

Найчастіше власник оформляє страховку на себе. Винаймачі квартири прописуються в полісі тільки в тому випадку, якщо вони самі його оплачують. Тоді в ньому вказуються дані їхніх паспортів. При оформленні страховки в компаніях зазвичай вимагають завірений нотаріусом договір оренди. І тоді виникають проблеми. Справа в тому, що незважаючи на всі переваги наявності документів про оренду, переважна кількість власників квартир не оформлюють папери нотаріально. Головна причина цього – небажання платити податки. Тому такі господарі не зможуть застрахувати свою нерухомість. Винятком є ​​власники елітної нерухомості — їм є що втрачати.

Останнім часом податкова дедалі більше цікавиться таким бізнесом. Можливо, мине ще трохи часу, і всі власники житла, що здається в оренду, укладатимуть договори зі своїми постояльцями. І ось тоді страхування стане дуже поширеним, тому це єдиний спосіб зменшити ризики пошкодження свого майна орендарями. Адже страховий договір включається опис речей, що у квартирі, і навіть прописується відповідальність квартиронаймачів у разі його псування чи зникнення.

Останні новини та статті