Чи можна змінити страхову компанію з ОСЦПВ

5 хв. 12 травня 2022
Чи можна змінити страхову компанію з ОСЦПВ

ОСЦПВ належить до обов'язкового страхування. Полістак чи інакше доведеться купити. Не завжди послуги страхової компанії відповідають запитам клієнтів. Можуть з'явитися компанії з вигідними пропозиціями, що за якістю перевершують діючі опції поточного страховика. У таких випадках виникає запитання: чи можна міняти страхову компанію? Відповідь на нього позитивна, але насамперед доведеться вивчити певні нюанси.

Навіщо міняти страхову компанію

Причин, які можуть змусити страхувальника змінити партнера, досить. Основні серед них:

● незадовільна якістьобслуговування;

● низький рейтинг у МТСБУ (Моторне Транспортне Страхове Бюро України);

● відсутність нульової франшизи.

При високій конкуренції між страховими компаніями навіть недостатньо опрацьовані інтерфейс та дизайн веб-сайту можуть спричинити втрату клієнта.

Одним із факторів, який стимулює страхувальника поміняти компанію-страховика – ціна. Якщо у вас є страховий поліс ОСЦПВ, щоб він працював безперервно, необхідно його продовжувати. Для цього потрібно вносити своєчасну оплату, як правило, за рік після початку дії документа.

На жаль, трапляються й непередбачені ситуації. Для будь-якої людини протягом року не виключені ризики погіршення фінансового стану. Це може бути наслідком непередбачених витрат чи втрати джерела доходу. Людина, перебуваючи в подібній ситуації, схильна берегти кожну гривню, і зміна страхової компанії на ту, що пропонує низькі ціни на послуги, є одним із способів економії.

Як вибрати нову страхову компанію

Інтернет – важливий помічник у пошукуподібних установ. Ви можетебез необхідності відвідувати офіси компаній, порівняти їхпропозиції та розцінки. Необхідно переконатися, щорозглянута вами фірма готова забезпечити реальне страхове покриття. При цьому можете вивчати як офіційні сайти організацій, так і спеціалізовані платформи. Там представлені пропозиції від різних страхових компаній. При використанні такого роду ресурсів вам буде простіше робити порівняння.

Здійснюючи пошук партнера,варто враховувати, наскільки він має високий рівень врегулювання страхових подій. Для цього необхідно ознайомитись з абсолютним фінансовим показником виплат фірми за останній період. Обов'язково необхідно аналізувати дані МТСБУ, де відображається якість врегулювання збитків за минулі 1-3 роки.

За високого показника фірмі можна довіряти. Якщо якість врегулювання збитків низька, навіть за малої ціни поліса не варто вступати з такою страховою компанією у ділові відносини – це партнерство ризикує принести проблеми.

Якщо ви плануєте змінити страховика для ОСЦПВ, вибирайте фірму, яка пропонує не лише стандартні послуги, але й додаткові опції. Прикладом є старховка без франшизи; надання клієнту технічної допомоги, якщо критична ситуація застала його у дорозі; забезпечення безкоштовної цілодобової лінії підтримки.


Безперечним аргументом на користь співпраці зі страховою компанією у рамках ОСЦПВ є можливість прямого врегулювання фінансових наслідків ДТП. Позитивний фактор – це збільшений ліміт відповідальності перед третіми особами. Можливо, поліс, в якому є додаткові опції, вам буде запропонований за вищою ціною. Натомість, доцільно купити саме його, оскільки це безпосередньо впливає на якість страхових послуг. У той же час багато компаній можуть надавати додаткові опції безкоштовно – в акційних пакетах.

Чи потрібно повідомити своїй страховій компанії про рішення

Коли займаєтеся пошуком нового страхового партнера, не варто скидати з рахунків і нинішнього, у якого ви щеобслуговуєтеся. Будьте чесні та не робіть секрету зі свого наміру. Мало того, бажано інформувати його про свої дії, пов'язані з пошуком нового страховика.

Така відкритість має важливе значення. З одного боку, це допоможе зробити процедуру переоформлення договорів комфортною та не затягнутою у часі, оскільки всі учасники угоди будуть підготовлені. З іншого боку, велика ймовірність, що страховик, щоб не втрачати у вашій особі клієнта, перегляне умови.

Це той випадок, коли зміна страхової компанії в рамках ОСЦПВ не буде потрібна. У той же час, якщо обслуговуюча вас організація, знаючи про ваше бажання розірвати договір, не вживе заходів для створення вигідних умов, це стане зайвим приводом для припинення співпраці.

Поради щодо переоформлення полісів

Якщо ви вирішили змінити страхову компанію для ОСЦПВ, то незважаючи на запевнення страховиків, обов'язково вивчіть новий документ. Проконтролюйте, щоб усі обіцяні умови були в ньому відображені. Серед них і франшиза, і ціна, і додаткові опції.

Іноді полісвтрачає актуальність. Йдеться про ситуації, коли змінюється:

1. Домашня адреса.

2. Номер авто.

3. Паспортні дані.

У подібних випадках повністю анулювати поліс не варто, його потрібно лише переоформити. Добросовісна організація має робити це без доплат – варіанти є завжди. Інакше такий підхід може стати приводом, щоб у майбутньому поміняти страхову компанію з ОСЦПВна ту, яка більшою мірою цінує клієнтів.

Поліс автоцивілки починає дію з 0:00 години доби, наступною за оплатою. Закінчується термін документа о 24:00 останнього дня. Така розкладка цифр вказує на те, що поліс втрачає чинність через рік і «мінус один день». На цьому нюансі потрібно обов'язково наголосити і обговорити зі страховиком.


Справа в тому, що закон не передбачає наявності у водія одночасно двох полісів автоцивілки. У той же час, порушенням є їх відсутність. Точну дату завершення договору слід враховувати і тоді, коли потрібно змінити страхову компанію з ОСЦПВ. Знаючи її, ви уникнете зайвих переплат, закривши поліс у поточного страховика і оформивши його у нового.

Висновок до викладеної інформації

Якщо є необхідність поміняти страхову компанію з ОСЦПВ – це можна зробити завжди незалежно від умов. Але в ідеальному варіанті краще від початку укласти договір з надійною організацією, уникати якої просто не буде приводу.

До такої належать страхова компанія «Арсенал Страхування». Вона працює в Україні протягом 16 років та щодня виплачує своїм клієнтам понад 3 млн грн. У форматі ОСЦПВ компанія забезпечує максимально комфортну співпрацю. Власники сервісної картки, крім страховки, отримують доступ до додаткових опцій. Серед них оперативна та безкоштовна евакуація машини з місця ДТП, заміна колеса, доставка палива та запасних частин, якщо в цьому є потреба.

Клієнт може розраховувати на повну інформаційну підтримку у питаннях ОСЦПВ та організації виплат. При незначних ушкодженнях поліція не викликається. Дії команди «Арсенал Страхування» спрямовані на швидке врегулювання страхового інциденту, щоб сторона, якій належить компенсація, отримала її протягом 2 – 3 днів, без зайвих затримок.

Останні новини та статті