Чи можна оформити КАСКО на автомобіль із пошкодженнями

5 хв. 06 травня 2022
Чи можна оформити КАСКО на автомобіль із пошкодженнями

КАСКО є добровільним видом страхування автомобіля, що передбачає виплату компенсацій його власнику у разі пошкодження або повного знищення машини у ДТП внаслідок дій третіх осіб або природних явищ. Найчастіше такий поліс купують власники нових машин, куплених у салоні. Але й підтримані машини теж часто стають предметом страхового захисту. Цей поліс коштує недешево, на ціну впливають різні фактори, головний із них — ринкова вартість машини. Але саме КАСКО дозволить у критичній ситуації отримати повну компенсацію.

А що робити тим, у кого в гаражі старе авто, та ще й з пошкодженнями? Наскільки вигідно оформляти страхування на нього? Спробуємо розібратися.

Обов'язковий огляд страхування

Перед страхуванням представники компанії обов'язково оглянуть автомобіль. Це робиться з метою убезпечити організацію від нечесних клієнтів. Під час огляду менеджер СК заповнює акт, куди заносяться всі дані про пошкодження. Акт робиться у двох примірниках, на кожному з них автовласник ставить свій підпис, який підтверджує правильність усіх внесених даних. Якщо виникнуть суперечки щодо розміру отриманої компенсації, акт передається до суду.

Деякі власники авто вживають протизаконні дії з метою отримання великих страхових сум. Наприклад, видають старі пошкодження, корозії як такі, що виникли внаслідок страхового випадку.

Ми не рекомендуємо займатися подібними підробками, тому що досвідчені страховики відразу визначать фальсифікат, внаслідок чого водій може втратити навіть невелику виплату від страхової.


Різниця в оформленні КАСКО на старе та нове авто

Слід врахувати, що страховка для машини з пробігом матиме стартову ціну трохи дорожче, ніж для нової. З одного боку, ринкова вартість старого автомобіля менша, ніж щойно купленого в салоні. Здавалося б, за однакового тарифу власнику б/у машини страховка мала б обійтися дешевше, ніж власнику нової. З іншого боку, при настанні страхового випадку на вживану машину поставлять таку ж деталь, як і на нову. Виходячи з цих міркувань, найчастіше серед пропозицій страховиків можна зустріти такий спосіб формування ціни на КАСКО:

· 4-5% від страхової суми для машин із салону;

· 6-7% для авто старше 7 років (якщо не враховується амортизаційний знос).


Можливість відмови у виплаті

Іноді автовласнику можуть відмовити у виплаті. Найчастіше це відбувається у таких ситуаціях:

· заяву про подію ПП подано пізніше встановленого строку;

· необхідні документи оформлені неправильно або надані не у встановлені терміни;

· страховий випадок входить до списку винятків договору КАСКО;

· інформація, що міститься у наданих паперах, не є правдивою;

· сума збитків вища за ринкову вартість машини;

· власникавто вже отримав компенсацію від страхової винуватця ДТП;

· зафіксовано грубе порушення правил дорожнього руху;

· транспортним засобом керували у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;

· було проведено ремонт пошкодженого автомобіля без попередження страхової;

· водій використовував шини не відповідно до сезону.

Є й інші причини відмови у компенсації. Наприклад, пригода сталася, а страховка повністю не виплачена. У таких ситуаціях може бути досягнутий консенсус: суму, що бракує, компанія віднімає із запланованих виплат. Буває, що клієнт прострочив черговий страховий платіж. Тоді на виплат можна не чекати.


Як правильно оформити КАСКО

Для оформлення полісу необхідно надати страховій компанії такі документи:

· паспорт та ідентифікаційний код. У паспорті громадянина України старого зразка обов'язково мають бути всі фотографії (у 25 та 45 років). Якщо документи надсилаються онлайн, потрібно, щоб якість фото дозволяло розрізнити номер, серію тощо;

· водійські права. У компанії перевірять, чи має людина на даний момент право керувати автомобілем, що страхується;

· техпаспорт. Дає страховикам інформацію про марку, модель, рік випуску машини;

· документи про право володіння авто (довіреність, договір оренди), а також, що підтверджують вартість машини. Потрібні для чіткого формування вартості ТЗ.

Якщо на автомобілі встановлено додаткове обладнання, знадобиться підтвердження його ціни, а також вартості робіт із встановлення.

Останні новини та статті