Чи можна керувати транспортним засобом без ОСЦПВ?

5 хв. 09 травня 2022
Чи можна керувати транспортним засобом без ОСЦПВ?

Поліс обов'язкового автострахування може бути статтею економії бюджету. Це не марна трата, а фінансовий захист у разі ДТП, демонстрація поваги до національного законодавства. Придбати ОСЦПВ зобов'язує закон України. Більшість автовласників підпорядковуються його вимогам, але близько 10% водіїв ризикують та їздять без автоцивілки. Які наслідки це спричиняє?

Матеріальна відповідальність за відсутність ОСЦПВ

Кодекс України про адміністративні правопорушення (стаття 126) передбачає такі фінансові заходи:

· 425 грн., якщо поліса немає в машині. Інспектору можна пояснити, що документ забутий удома, але хтось його привезе найближчим часом, або показати фотокопію полісу. Уникнути такої ситуації дозволяє Е-ОСЦПВ, який складно забути, оскільки він зберігається у пам'яті електронного пристрою;

· 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (850 грн), якщо автоцивілки немає, вона прострочена або взагалі не була оформлена.

Штраф– це не найсумніший наслідок. Якщо винуватець аварії не має поліса обов'язкового автострахування, він повинен покрити збитки з власних коштів. На сплачування штрафу відводиться 15 днів, після закінчення цього терміну сума збільшується вдвічі. Оплата провадиться за місцем реєстрації водія на користь Держказначейства.

Поліція має право виписати штраф, якщо водій відмовляється надати автоцивілку при ДТП або порушенні правил дорожнього руху.

Кому не потрібно купувати ОСЦПВ?

Договіравтоцивілки не повинні купувати громадяни, які у визначені законом пільгові категорії населення:

· особи, які постраждали під час Революції Гідності;

· учасники бойових дій;

· інваліди бойових дій;

· інваліди І групи, які здатні самостійно керувати ТЗ.

У разі настання страхового випадку, в якому були винні громадяни перерахованих категорій, страхові виплати потерпілій стороні виплачує Моторне бюро.

Закон передбачає пільги при купівлі ОСЦПВ. Пенсіонери отримують знижку 50% за умов права власності на автомобіль, технічну справність ТЗ, об'єм двигуна не більше 2,5 куб. див. Пільги також мають громадяни, які постраждали у Чорнобильській катастрофі (І та ІІ категорій), інваліди другої групи, учасники ВВВ.

Пільговики можуть оформляти ОСЦПВ онлайн або в офісах страхових компаній. Купуючи на сайті, потрібно ввести дані відповідних посвідчень, після чого пільги підключаться автоматично.

Коли поліція може не призначити штраф?

Виїжджати без поліса мають право особи, які пред'являють документ про навчання у автошколі, пільговики.

Деякі водії помилково вважають, що без страховки можна їздити транзитними номерами. Дія закону поширюється на транспортні засоби із будь-якими номерними знаками. Для перегону та реєстрації купленого авто достатньо 15 днів. На такий мінімальний термін можна укласти договір автоцивілки. Якщо ОСЦПВ немає, водія на авто з транзитними номерами буде оштрафовано.

Чи повинен водій пред'являти ОСЦПВ?

Вимагати документ у водія має право Національна поліція за фактом дорожньо-транспортної пригоди за порушення правил дорожнього руху, що підтверджено доказами. Патрульна служба самостійно може перевірити наявність полісу на базі Моторного бюро. Страховку має право вимагати прикордонна служба при перетині державного кордону. Відмова пред'явити документ у цих ситуаціях сприймається як правопорушення.

У будь-яких інших випадках водій не зобов'язаний показувати автоцивілку представнику Нацполіції.

Іноземні громадяни, які керують автомобілем на території України, повинні мати страховий сертифікат «Зелена карта».

Перевірка терміну дії та справжності автоцивілки

Оформляти ОСЦПВ бажано у перевірених страхових компаніях з великим досвідом та позитивними відгуками. Несумлінні страховики, сумнівні агенти продають за заниженою вартістю підроблені поліси.

Перевірити легітимність документа можна на сайті МТСБУ. У полі форми вводиться номер транспортного засобу та номер договору. У відповідь система видає термін дії, що означає справжність ОСЦПВ на дату.


Інший варіант перевірки – дзвінок на гарячу лінію МТСБУ за безкоштовним номером. Дані передаються оператору, він виконує пошук у базі та повідомляє результат. При виникненні ДТП бажано впевнитись у справжності ОСЦПВ всіх учасників, оскільки наявність діючої автоцивілки – одна з умов оформлення аварії з європротоколу.

Можна перевірити валідність документа до оформлення договору, повідомивши оператора гарячої лінії про серію та номер бланка, який вам пропонують. Оператор встановлює, яка страхова компанія отримала бланк, чи він не використовувався раніше.

Останні новини та статті